wtorek, 16 września 2014

Był sobie tydzień urlopu

I, jak to urlopy mają w zwyczaju, skończył się w sposób wredny i parszywy. No, ale coś po nim pozostało.
Będzie to post tasiemiec, zatem poczęstujcie się muffinem melasowym, filiżanką mocnej herbaty - i zapraszam.
Po pierwsze - grzyby. Jakaś cholerna klęska urodzaju (wiem, damy nie mówią "cholerna"). Miliony grzybów, całe zastępy przeklętych grzybów. W pewnym momencie rozdzieliliśmy się nad leśnym strumykiem. Mariusz i moja Mama poszli do lasu po jednej stronie drogi, a ja ruszyłam w las po przeciwnej stronie. Zdarzyło się wam kiedyś wejść do innego świata? nagle znalazłam się w bajce. Las sosnowy, stary, z wielgachnymi drzewami, składał się wyłącznie z sosen, zielonego mchu i ciszy. W tej ciszy słychać było wręcz, jak upadają na mech spadające igły... wrażenie nieziemskie. Tam właśnie nazbierałam malutkich podgrzybków, idealnych, jak z bajki.
Potem trafiliśmy jeszcze w miejsce kozakowo - borowikowe.
Wycięliśmy je bez klemencji, co do nogi! I ususzyliśmy.





Obecnie mam tyle suszonych grzybów, że zapowiada się piękna pora zimowa, z zupami i sosami :)
Ale to nie koniec :)
Do przyszłych Teściów mojego Brata trafiliśmy na wykopki :) Naprawdę przepysznie się bawiłam, łapiąc kartofle, objadając malinami (pierwszy raz w życiu stanęłam w obliczu większej ilości malin, niż zdołałam zjeść, serio), a na koniec kilkuletni malec wyznał mi uczucie. Na pewno już mi zazdrościcie powodzenia u płci przeciwnej!

***
Po drugie - mąka i melasa. Tak, tak - melasa. I mąka. Zawsze, kiedy jedziemy do moich Rodziców, robimy duże zapasy doskonałej mąki rozmaitej w sklepie firmowym młynów w Stoisławiu. To najlepsza mąka na świecie, każda - a jest w czym wybierać. Moja Teściowa zamawia sobie przy każdym naszym wyjeździe po 20 kilogramów na zapas. No i przy okazji tej mąki, a kupowałam również kukurydzianą - wypatrzyłam melasę. Kupiłam i już żałuję, że taki mały słoik. Upiekłam bowiem dziś muffiny melasowe, posiłkując się przepisem Doroty z Moich wypieków - klik!
Są najlepsze! Pominęłam przyprawy korzenne w większości (już tylko cztery miesiące do Bożego Narodzenia, a sklepie na dole nie mają przyprawy do piernika, rozumiecie to?), zamieniłam golden syrup (nie cierpię!) na miód i mam wspaniałe ciastka. Melasa ma smak... ciemny, dymny. Jest cudowna.





***
Po trzecie - prezent od Mamy :)
Pas do pończoch vintage, Naturana prawdopodobnie. W doskonałym rozmiarze i najwyraźniej nigdy nie noszony! Jest fantastyczny, jutro idzie ze mną - na mnie - do pracy. Mam akurat parę nylonów dość krótkich, które będą doskonale pasowały do podwiązek tej długości. I czy to nie świetny podarunek?


11 komentarzy:

  1. Powiem Ci, że gdyby na mojego bloga zaglądali ludzie z mojej pracy i wrzuciłabym u siebie zdjęcie pasa do pończoch z informacją, że jutro będę go miała na sobie w pracy... oj, to byłoby interesujące :D
    Grzybobranie jak widać udało się fantastycznie :) I muffinki! Ależ musi u Ciebie teraz smakowicie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łiii, tam, u mnie wiedzą, że noszę, bo noszę codziennie :) Kiedyś nawet po drodze do pracy wlazłam do lumpa i nieoczekiwanie kupiłam kilkanaście par nylonów vintage, w oryginalnych opakowaniach, same lata 50-te i 60-te. Pokazałam je na życzenie zgromadzonych i kiedy jedna z Koleżanek oznajmiła, że nie wiedziałaby co z nimi robić, Kolega westchnął sobie cichutko i mruknął pod nosem "Ja bym wiedział..." :)
      Niektóre moje Koleżanki już nawet umieją rozróżnić splot micro-mesh :)

      Usuń
    2. Nie znam kolegi, ale już go lubię :D hahaha

      Usuń
  2. zakładam, że i w gdańsku melasę da się kupić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję :) Asortyment ciast, jakie upiekę na Twój przyjazd, niebezpiecznie się rozszerza :)

      Usuń
    2. a wspominałam, że przyjeżdżam do Polski w czwartek? :)

      Usuń
    3. Olaboga! To chcę setting lotion i cold cream :)

      Usuń
  3. Grzyby! Super! Poszłabym sobie do lasu... :-)

    Pas do pończoch wydaje się świetny - taki prawdziwy i porządny. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szykuję i szykuję post o takich bieliźnianych cudach i "rusztowaniach" pod ubrania :) a specjalnie dla Ciebie jutro - mój nowy Stratton do sypkiego pudru :) Zapraszam wieczorem!

      Usuń
  4. Piękny prezent!
    Grzybów zbierać nie lubię, ale zjadać bardzo, więc cieszy mnie taki urodzaj, bo to oznacza niższe ceny a bazarkach. *^v^*
    Ja kupuję mąki wysyłkowo na bogutynmlyn.pl, polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A lubisz je świeże, suszone czy marynowane? Ja uznaję właściwie tylko wywar z suszonych, ponieważ nie toleruję takiej "ślimaczej" konsystencji, wiesz o co mi chodzi, prawda? Za to ta grzybowa z suszonych podgrzbków, mmm...
      :)

      Usuń