tag:blogger.com,1999:blog-4980681517290209418.post4668840719625552560..comments2023-10-15T01:30:08.836-07:00Comments on maroccanmint: Buła i spóła, czyli my się zimy... nie możemy doczekać :)maroccanminthttp://www.blogger.com/profile/13031453801437704095noreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-4980681517290209418.post-62977231051201451272015-09-30T06:45:22.591-07:002015-09-30T06:45:22.591-07:00Znalazłam taki przepis na marynowaną kapustę i go ...Znalazłam taki przepis na marynowaną kapustę i go tu wkleję "ku pamięci":<br />"Kapusta czerwona na zimę (Sałatka z kapusty czerwonej na zimę)<br />[5 słoików o pojemności 900 ml każdy]<br />Składniki:<br />3 kg czerwonej kapusty<br />1 kg jabłek<br />1/2 kg cebuli<br />Marynata:<br />1 szklanka octu 10%<br />1 szklanka wody<br />1 szklanka cukru + 3 łyżki<br />3 płaskie łyżki soli<br />1 łyżeczka pieprzu mielonego lub w ziarnach<br />6 listków laurowych<br />12 ziaren ziela angielskiego<br />Czerwoną kapustę obieram z wierzchnich liści, odkrawam głąb i drobno szatkuję na szatkownicy lub za pomocą noża. Cebulę obieram, kroję w małą kostkę i sparzam wrzątkiem. Jabłka obieram ze skórki i ścieram na dużych oczkach tarki. W dużym garnku przygotowuję zalewę z octu, wody, cukru, soli, dodaję pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Całość doprowadzam do zagotowania. Do gotującej się zalewy dodaję poszatkowaną kapustę oraz cebulę i gotuję na niewielkim ogniu około 25 minut aż kapusta nieco zmięknie. Na koniec dodaję starte jabłka i trzymam na ogniu jeszcze 5 minut. <br />Do suchych i wyparzonych słoików wkładam gorącą sałatkę, ugniatając ją przy pomocy łyżki. Na koniec dolewam do każdego słoika pozostałą w garnku zalewę.<br />Słoki z sałatką mocno zakręcam. Pasteryzuję około 30 minut."<br />Osobiście bardzo czerwoną kapustę lubię (w ogóle mam gminne upodobania - kapusta, cebula, grube kasze...), często jadam surówkę z jabłkiem i rodzynkami, wiec zapasik zrobię. A przy tym - strasznie przyjemnie jest napełniać spiżarnię, mieć w zapasie to i owo... chyba wychodzi z mnie ziemiańska jakaś przodkini, taka jejmość, co to konfitury smażyła i przędła, i nalewki stawiała... :) Taka miła dama prosto z "Dworu wiejskiego" Karoliny Nakwaskiej :)maroccanminthttps://www.blogger.com/profile/13031453801437704095noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4980681517290209418.post-65728524996511186532015-09-30T06:40:46.915-07:002015-09-30T06:40:46.915-07:00Jestem żarłaczem, muszę być zaopatrzona :)Jestem żarłaczem, muszę być zaopatrzona :)maroccanminthttps://www.blogger.com/profile/13031453801437704095noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4980681517290209418.post-42579623236955066852015-09-28T12:17:46.732-07:002015-09-28T12:17:46.732-07:00jestem pod wrażeniem zaopatrzenia piwniczki *_*jestem pod wrażeniem zaopatrzenia piwniczki *_*simply_a_womanhttps://www.blogger.com/profile/13211912210375014361noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4980681517290209418.post-12057159196601466942015-09-28T11:48:21.885-07:002015-09-28T11:48:21.885-07:00U mnie bardzo podobnie - marynowana papryka, śliwk...U mnie bardzo podobnie - marynowana papryka, śliwki w occie, powidła śliwkowe trzy dni gotowane, konfitury z porzeczek, wiśnie z sokiem z limonki, malin z antonówkami nie znam! ^^ I leczo paprykowo-cebulowe, i trochę kiszonych ogórków, chociaż ostatnio mi się nie udawały, zawsze staram się kupić kilka kilogramów z różnych źródeł. I przeciery pomidorowe. Ogórki robię w musztardzie albo siekane z czosnkiem. Jak się marynuje czerwoną kapustę?<br />No i robię nieortodoksyjnie: kimchi, kiszone cytryny do dań marokańskich, ząbki czosnku w paście miso, takuan z wielkiej rzodkwi. Z niepiwnicowych przetworów wrzucam garść zmiażdżonych ząbków czosnku do butelki z oliwą.<br />Przepisy do moich przetworów zgromadziłam w jednym miejscu tutaj: http://www.friendsheep.com/p/gotowanie.html <br />U mnie jeszcze w tym sezonie nie było kanelbullarów, ale chyba się niebawem skuszę, bardzo kojarzą mi się z jesienią, kocem i kotem na kolanach. *^v^*Brahdelthttps://www.blogger.com/profile/01398391384785892127noreply@blogger.com